Novi Sad
04.01.2011.
13:26 > 05:37
Svaki stambeni objekat koji se ubuduće izgradi u Novom Sadu moraće da ima sertifikat o energetskoj efikasnosti da bi dobio upotrebnu dozvolu.
  • isidor ovdašnji

    24.02.2011 21:21
    pasoši,pasoši
    Sva ta bulumenta naših usrećitelja i "podizača"kvaliteta življenja,trebalo bi da ima bar-stočni pasoš!
  • dada

    07.01.2011 22:09
    Otimaaaaaaaaaaaaaaaaj!

    Pokojni Milovan Ilić bi rekao: Sve ima svoj kraj… A narod kaže da ničija nije do zore gorela. Verovatno Rodni & Co. znaju za to, pa se svi drže logike: Mandat je kratak, otimaj batak!
    Novi Sad, 07.01.2011.
  • @dada - Šifra „Rodni“

    07.01.2011 08:52
    A dalje
    Vidim da vladate materijom. Jest da bi bolje bilo da se bavite ozelenjavanjem i zastitom zelenila u gradu, ali niste imuni ni od drugih tema.
    Da li znate kako prolaze oni koji su u ljibavi sa kafrovima od tog Vaseg Rodnija?
  • dada

    06.01.2011 15:28
    Šifra „Rodni“

    Ta kao da ne bih znao/la! Pa dok god konobari, geografi, sociolozi i ini (naročito Rodnijevi poznanici/e) „bolje znaju“ od inženjera, imaćemo npr. kafu čim odvrnemo slavinu! Okusom toliko ne, al’ bojom je vrlo blizu. Za sada je smešno, no imaćemo kade i mi i oni (taki pametni) da plačemo!
  • @Dada

    06.01.2011 07:55
    Nece biti ni tako
    Vi onda ne znate, postovana gospodjo, kako izgleda taj divan.
    To je malo konstruktivnije. U skladu sa demokratskim dostignucima:
    Ako ti ne uradis to i to... ja cu ti dati otkaz.
    Onda ovi skolovani progutaju knedlu, sidju u bazu i kazu: Vi ima da .... Ako to i to ne uradite dobicete otkaz.
    I to tako u krug. Svi daju otkaze i svi cekaju konobare, geografem istoricare, kasapine, sestre narodnog poslanika-sefa kabineta, svalerke direktora da im daju zadatak.
    Da nije zalosno bilo bi smesno.
  • sremac

    06.01.2011 00:49
    JEZIK
    Ja sam za Zakon koji kaže da se lopovima SEKU RUKE,A LAŽOVIMA JEZIK.Svi se vade na tu EU od koje nas dele godine i godine.Tako je bilo sa čipovanim ličnim dokumentima,a koliko evropskih zemalja ima takva dokumenta?Tako je bilo sa satelitom,tako će biti sa privatizacijom javnih preduzeća i tako je bilo sa zdravstvom.školstvom,poljoprovredom...Tako će naša deca i unuci ostati bednici u zemlji u kojoj su nekad srećno i bogato živeli njihovi preci,kojima su pametni političari upropastili sve što se moglo upropastiti.Glasajte i dalje za nas,kod nas je sve dozvoljeno !
  • Shomy

    05.01.2011 22:09
    alo punoglavci mastiljarski.
    Kada cete uvesti obavezu da svaki gradjanin u ovoj jazbini od ,,drzave,, mora da ima obezbedjen posao, normalnu platu, normalne uslove zivota. Jeste li mozda razmisljali o tome sa tim vasim j.....m malim mastiljarskim mozgovima.
  • dada

    05.01.2011 21:58
    Zna Sneža…
    Dobra ideja! Probam da zamislim čapras divan konobara (nadređeni) sa mašincem (podređeni):
    – Vider da se pošalje nameštaj u pogon.
    – Ali gospodine direktore, tu trajektorije nisu značajne za računanje funkcionalnog integrala u kvantnoj mehanici.
    – Da? Šta ti tu meni? Onda pošalji kilo i sifon.
    – A je l’ da koristimo standardnu Fajnmanovu diskretizaciju, osnovni Monte Karlo za računanje funkcionalnih integrala ili da primenimo Vikovu rotaciju na Šredingerovu jednačinu, da bi se dobila difuziona jednačina?
    – A? Šta reče? Ma reci to Sneži, pošto je ona dovoljno pametna i takvi su joj likovi jasni kao dan.
  • @Dada - Moj do mojog!

    05.01.2011 17:30
    Moze, Dado, moze...
    Psiholog NE može da bude mašinac? Ali zato geograf, konobar i istoricar moze (familija marinkov i kompanija, SPO i braca). I to jos energeticar.Zamislite konobara (Popic) kad razgovara sa masincima. Pa kad je nakupio jadnik par stotina hiljada eura nije znao kako ce i uprskao celu stvar. Onda iskacu novi energeticari. Mladi i perspektivni Bojovic (zavrsio istoriju, magistrirao na fakultetu za promaju)...
    Da li Vam treba jos primera da se moze. Samo kad se hoce.
    A da li je u pitanju koeficijent prolaza ili prelaza toplote koga to zanima. Lova je tema.
    I eto nama Agencije za energetsku efikasnost.
  • @Zoran021

    05.01.2011 16:23
    Koja crna ideja
    Kakva ideja jadni brate? Sta ti podrzavas?
    Da li ti (a i oni koji pisu o ovoj temi) znas od kada postoje propisi o minimalnoj toplotnoj zastiti zgrada? Da li znas kakvi su ti propisi? Da li znas da li se (ili ne) primenjuju i kako? Da li znas kako i ko ih zloupotrebljava? Jednostavno, da li znas sta podrzavas?
    Vama novinarima koji ste se stavili u ulogu reklamiranja jedne ovako diletantske agencije zelimo malo vise uspeha u otkrivanju sustine ovog problema i u osvetljavanju istog iz prave perspektive.
    Ovakve teme ne citaju samo ovakvi papagaji kao ovaj Zoran pa jos 021.
  • dada

    05.01.2011 15:14
    Moj do mojog!
    Pa na psihologiji se u okviru predmeta Socijalna psihologija izučavaju Prvi i Drugi glavni zakon termodinamike! Dejo je lično izmislio Njutnov zakon hlađenja i definisao koeficijent toplotne provodljivosti još na drugoj godini studija! Izmislio je i energetski pasoš (kada se to uvede i u susedne zemlje, biće: energetska putovnica).
    Ma jako dobro znam koje su prednosti energetskih ušteda i kakva je silna nauka termodinamika. Al’ dokle će nam ova vlast degradirati ama baš svaku nauku? Elektroinženjeri i pravnici direktori Zelenila? Je l’ psiholog može da bude mašinac? Ista je logika, kada svi možemo sve! Valjda su neki geografi, psiholozi, mendžameri na radnom mestu neurohirurga, operisali naše politikante.
  • @Vukajlo

    05.01.2011 09:15
    Bravo
    Apsolutno ispravan stav.
    Niko da sacini kvalietnu analizu postojeceg stanja, definise prioritete, definise standarde i pravila igre vec samo nicu mafijaske grupe koje nemaju pojma o cemu pricaju, a maznjavaju lovu.
    Neko rece odakle potice Alijansa za energetsku efikasnost, gde joj je sediste, ko je ovaj gore imenovani, koliko novaca su ispumpali iz Toplane, kako su krenuli sa merenjem pa uprskali motku.... Sta dalje treba da se prica?
    Osim da tim i takvim pomazu novosadjani, po zanimanju vojvodjani, demokrate, srbi ili kinezi.
    I onda pratrim ove vojvodjane koji imaju tapiju na vojvodinu. Jelic, popic i ostali koji imaju uprljane prste u Alijansi su iz Novog Sada. Oni vas vode u Evropu. Oni vam ispimpavaju pare. Ovaj gore pomenuti je samo njihova transmisija, dragi vojvodjani.
  • Nenad,London

    05.01.2011 05:56
    EU zakoni
    Nije izmisljotina,ovaj zakon naprimer je na snazi u Engleskoj od 14.12.2007,evo i link

    http://www.energy-performance-certificates.org/epc

    Mada mislim da on kod nas jos netreba da se primenjuje jer smo jos daleko od i EU,tako da se slazem sa prethodnim citaocima da je ovo trenutno samo uzimanje para od naroda.Ako vec moraju da uvedu taj zakon onda to treba da urade pred sam ulaz u EU,a ne sad.
  • 05.01.2011 01:14
    A sta kazu za puteve? Da li Srbija mora da ima pasos za prohodnost puteva koji se raspadaju?
    A sta kazu za decentralizaciju? Da li Srbija mora da bude decentralizovana da bi usla u EU?
    Prvo resite ove probleme pa cemo preci na energetske pasose.
    Pa ja nisam ovca putujem, koristim internet, citam i vidim gde nam je mesto.
  • Vukajlo

    04.01.2011 21:29
    Ovi cobani na vlasti cim smisle neki novi nacin za cerupanje gradjana izmisle dobar izgovor u vidu jedne od sledecih recenica:

    - To EU trazi od nas.
    - To je jedan od uslova za clanstvo u EU.
    - To je uskladjivanje sa propisima u EU.

    E sada sto po propisima EU ni jedan grad nema mutnu i prljavu vodu, sto po propisima EU svi voze na extra kvalitetno gorivo, sto po propisimi EU prekovremeni rad debelo se placa, . . . to ne vazi za nas. Izgleda da sve sto ide na dobrobit stanovnistva a po EU propisima je to nasi buzdovani nikako da usklade. Nece, ne zele, boli ih uvo.
  • Zoran021

    04.01.2011 20:45
    ideja
    Odlična ideja!Podržavam 100 %!
  • Posmatrac

    04.01.2011 19:10
    A tek izolacija
    Jedan od mudraca iz Alijanse za energetsku efikasnost, Dejan Radosavljević, kaže da će takozvani energetski pasoš u najskorije vreme morati da nabave i stanari starijih zgrada putem izolacije svojih objekata.
    Pri tome ovaj mudrac, kao ni svi drugi koji su se uglavili u nizu drpanja novaca od investitora, ne vodi racuna kakva je ta izolacija i koliko dugo ce to trajati.
    Dovoljno je samo pogledati nove zgrade od blokova oblozene sa 3-5 cm stiropora, premazane masom i zafarbane.
    Ni pet godina nece trebati da sve te fasade postanu ruglo ovog grada. Sa tim ruglima i pasosima (koje ce im izdati ovakvi pametnjakovici kao sto je Radosavljevic) moci ce svi da se slikaju.
    A love nema...
  • igor021

    04.01.2011 19:08
    Gagi - Čiji je ovo EKSPERT?---U pravi si!!!!
    Ja sam vlanik stana u Nemackoj(koji nije nova gradnja)..sagradjen 1989 i nikada do sada nisam ni cuo za takvu jednu glupost!!!!

    Doduse on jeste u pravu da bi to ljudima dosta donelo,...ali ali!!!
    Do juce su dozvoljavali ujacima,tecama,i komsijama da zidaju i grade,..e sada kad (posten)narod vise nema ni para da gradi i da zida,e sada dolaze nasi "pametno skolovani" EU politicari i izmisljaju toplu vodu!!!!!!

  • Bežanov

    04.01.2011 18:57
    Bežanija
    Dejan Radosavljević je diplomirani psiholog, vlasnik marketinške agencije "Mosaic" iz Beograda i savršen je primer kako psiholozi u Srbiji mogu postati stručnjaci, da ne kažem experti za energetsku efikasnost zgrada. Kakva najava za naivnog čitaoca "Osnivač Alijanse za energetsku efikasnost". Zar mislite da se neće saznati koliko su desetina miliona dinara građani Novog Sada preko Novosadske toplane platili ovoj agenciji za promociju novog sistema obračuna i naplate potrošnje toplotne energije, od čega nije bilo ništa, ali je provizija naplaćana.
  • Mika

    04.01.2011 18:28
    Majka priroda
    http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Kuce-od-slame-su-buducnost.html
  • 04.01.2011 18:02
    E bas su ovi nasi "strucnjaci" dosadni sa tom EU, pa jel su oni videli izgradnju objekata u EU, kada se objekat ggradi prvo se uzme projektant i svi ostali strucnjaci za projektovanje, ali oni ljudi koji stvarno znaju svoj posao,i tada je vec dosta toga pozitivno reseno, sta bi bilo kada bi sada u Tuluzu,Rimu.... uveli ovakav retroaktivan zakon o stednji, pa njihovi objekti su od 50,100 i vise godina/postoje delovi grada koji su i po 350 i vise stati/i u funkciji su, i nikom nista, jer nemaju takvu halapljivu gradsku niti regionalnu niti centralnu vlast
  • dejan l.

    04.01.2011 18:01
    nobles
    ALIJANSA, kako to otmeno zvuci. Naravno prvo projekat, studija o izvodljivosti, master plan i jos stosta iz bogatog asortimana izraza koji prikrivaju pravljenje magle. Naravno, to ce raditi samo ovlascene "kuce", koje su "sertifikat" dobile- gle slucajnosti- bas nedavno. Naravno u nekoj novoformiranoj gradskoj instituciji oformljenoj samo da smislja nacine kako da gradjani ustede svoj novac. Pa jos ako je to neka nevladina agencija koja se finansira iz budzeta, a naplacuje svoj rad opet iz budzeta...
  • Gagi

    04.01.2011 16:47
    Čiji je ovo EKSPERT?
    Ovo ne postoji ni u Nemačkoj!
    O čemu ovaj Radosavljević priča?
    Kakvi "energetski pasoši"?
    Ima li on neku nekretninu u inostranstvu, pa da iz prve ruke zna kako to tamo ide?
    Ljudi slobodno kupite nekretninu u Austriji, Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj itd., pa zatražite "takav papir/pasoš" i svi će vam se smejati!
    Ovom našem narodu možeš prodavati šta god zaželiš i po kojoj god ceni želiš!
    Niko se neće buniti.
    Svaki dan političari sa lokalnog nivo ili republičkog pljačkaju svojim neevropskim potezima građane, a NIKO SE NE BUNI!
    Onaj bradati Rašković je bio u pravu mi smo LUD NAROD!!!
  • Optimista

    04.01.2011 15:13
    Blago nama
    Dejan Radosavljević izdaje pasose, Vladimiri jelici i popici ugradjuju delitelje, grupa gradjana okupljena u alijansi za energetsku efiksanost ce naterati stanare da pune njihove dzepove....
    Gde ovo vodi?
    Narod je blesav i samo im fale ovakvi eksperti.
    Nikad, ama bas nikad takve mutivode to pitanje niti mogu niti ce resiti.
    Ipak se to resava malo drugacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna